Piwo imbirowe

Piwo imbirowe
Ciekawą propozycją dla osób lubiących naturalne i oryginalne smaki jest piwo imbirowe. Imbir jest rośliną uprawną składająca się z łodygi, liści, kwiatów oraz korzenia. Jadalną częścią jest korzeń, który można spożywać w surowej formie lub wysuszony jako przyprawa do wielu potraw. Nadaje on orientalnego smaku w szczególności w mieszance curry. Imbir ma wiele pozytywnych właściwości między innymi leczniczych dzięki czemu zyskał popularność. Zarówno świeży jak i przetworzony zachowuje te cechy, dlatego też rozpoczęto wykorzystywać go do produkcji wielu produktów między innymi piwa imbirowego. Piwo to zawiera zdrowe kultury bakterii, dzięki czemu wspomaga układ trawienny i reguluje florę bakteryjną jelit. Pomaga ukoić bóle mięśni i stawów, ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, jest źródłem wielu witamin i minerałów a także przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia. Napój ten wytwarzany jest w dwóch formach: alkoholowej i bezalkoholowej. Alkoholowe piwo imbirowe wytwarzane jest na drodze fermentacji startego świeżego imbiru z dodatkiem drożdży. Przeprowadzany jest standardowy proces warzenia aż do uzyskania odpowiedniego smaku. Głównymi składnikami jest imbir, cytryna (opcjonalnie limonka dla bardziej egzotycznego posmaku), cukier i wspomniane wyżej drożdże. Dla polepszenia smaku i aromatu można dodać jałowca lub chilli. Wersja bezalkoholowa jest o wiele prostsza w produkcji, ponieważ pomijany jest proces warzenia. Świeżo starty imbir łączy się z woda gazowaną, cytryną i cukrem, po czym napój jest gotowy do spożycia. Na rynku znajduje się również kilka koncernów, które zajmują się produkcją takiego piwa na skale masową, najbardziej popularne jest w Anglii- w kraju, z którego wywodzi się ten rodzaj piwa oraz Stanach Zjednoczonych. W Polsce nie jest na tyle popularne, aby można było znaleźć je na półce w każdym sklepie, dlatego też miłośnicy tego trunku mogą przygotować go w warunkach domowych bez większego wysiłku. 

 

Komentarze (0)
Dodaj Swój komentarz
Twoja ocena ogólna: