Piwo a dieta.

Piwo a dieta.
Czy będąc na diecie picie alkoholu jest zabronione? Według naukowców nie jest ani zabronione, ani wskazane. Alkohol w odpowiednich ilościach nie wpływa w żaden sposób na dietę, przyrost masy ciała czy inne negatywne skutki o ile dobrze się odżywiamy, dbamy o kondycję fizyczną i jesteśmy zdrowi. W diecie zwraca się uwagę na jakość produktów oraz na ich kaloryczność. W niektórych dietach ważny jest także skład, czyli ilość białka, węglowodanów i tłuszczów. Patrząc na wartości odżywcze piwa nie zawiera ono tłuszczy, posiada znikome ilości białka oraz sporą ilość węglowodanów. Za kaloryczność odpowiedzialny jest cukier, który po przekroczeniu dziennej dawki odkłada się w organizmie w postaci tłuszczu. Ekstrakt chmielowy zawarty w złotym trunku wzmaga wzrost apetytu, dlatego też podczas picia człowiek staje się głodny i zaczyna jeść. Spożywanie tłustych przekąsek paluszków, precelków, orzeszków powoduje wzrost masy ciała i zaburzenie diety, dlatego ważne jest, aby podczas picia piwa powstrzymywać się od podjadania. Te same skutki występują w przypadku picia piwa z sokiem np. malinowym lub imbirowym. Są to produkty bardzo kaloryczne i zazwyczaj niezbyt wartościowe. Jeśli decydujemy się na piwo warto zwrócić uwagę na piwa produkowane w mikro browarach, lokalnie niżeli na piwa pochodzące od popularnych marek producentów masowych, ponieważ zawierają one o wiele więcej zdrowych składników takich jak chmiel, który dostarcza do organizmu polifenole - związki wzmagające redukcje cholesterolu, walkę z rakiem oraz niszczą wirusy. Warto również sięgać po piwa ciemne, gdyż zawierają więcej przeciwutleniaczy, które pomagają zatrzymywać procesy starzenia się komórek. Wypicie piwa wskazane jest także na kilka godzin po treningu, ponieważ dobrze nawadnia i dostarcza wartości odżywczych. Należy jednak pamiętać, aby spożywać alkohol w niewielkich dawkach jako dodatek do diety, a nie zastępstwo, wody lub posiłku sugerując się jego kalorycznością.

 

Komentarze (0)
Dodaj Swój komentarz
Twoja ocena ogólna: